zondag 4 januari 2015

Gouden windei 2014, foodclaims en vers koken.


Even een stukje informatief, het is een lapje tekst, maar naar mijn eigen idee wel erg interessant!

We worden met veel voedingsclaims, de teksten die op verpakkingen worden gezet door fabrikanten, voor de gek gehouden.

Het gaat hier met name om misleidende teksten zoals:


'Nu minder Suiker!' (dus bevat wel suiker, en vaak is de overige suiker vervangen door zoetstoffen)
'Bevat geen geur, kleur en smaakstoffen' (maar wat wel?)
'Met toegevoegde vitamines' (maar worden deze vitamines wel voldoende opgenomen door je lichaam, en in hoeverre bevat het product een overdaad aan suiker?)
'Rijk aan vezels' (prima, maar dat zegt nog niet dat een product gezond is)
'Light' (oftewel veelal zoetstoffen of water met emulgatoren, denk aan margarine)Deze teksten slaan vaak op één of twee ingrediënten, maar zeggen niks over overige toegevoegde stoffen in het product. 
Vaak vallen voedingsclaims op door een leuke layout of een groot en vrolijk lettertype. Dit is een slimme marketingstruc van de producenten, en het werkt.
Gelukkig zijn er ook nog genoeg mensen die sceptisch kijken naar de voedingsclaims op verpakkingen.

Foodwatch is een organisatie die misleidende voedingsclaims in de gaten houdt en elk jaar het gouden windei uitreikt aan het meest misleidende product van dat jaar.

De uitslag van het gouden windei 2014 lees je HIER!

Foodwatch schrijft ook andere artikelen over verschillende ontwikkelingen in de voedselindustrie.
Daarnaast voeren ze vaak campagnes met petities, die ze dan voorleggen aan de desbetreffende producent of aan de overheid. 
Ik ben erg blij met deze website.

Als je het interessant vindt om meer te lezen over voedingsclaims, dan kan je in dit overzicht van het voedingscentrum zien wat voedingsclaims precies inhouden.


Wat kan je zelf doen?


Je kan een petitie tekenen, maar ook in je dagelijkse leven/boodschappen letten op bepaalde ingrediënten. 


Ja, ik ben ook zo iemand die verpakkingen leest in de supermarkt, ik kijk altijd naar de beste optie wat betreft voorverpakte artikelen. In het begin kost dit tijd en moeite, maar na verloop van tijd leer je de producten kennen en hoef je er niet meer bij na te denken.

Geen voorverpakte producten en alles vers is voor mij een ideale wereld, maar hé ik ga mezelf ook echt wel eens te buiten aan chips, nootjes of popcorn. (ik heb een zwak voor zoute snacks). Tegenwoordig eet ik alleen nog naturel chips, hier zitten namelijk geen E-nummers in en geen toegevoegde suiker. Het blijven gefrituurde aardappelschijfjes, maar één guilty pleasure mag toch wel?

Binnenkort ga ik, naast popcorn, ook meer zoute snacks zelf maken.

Popcorn

Dit recept maakt een grote pan vol. Om te genieten bij een film, of als tussendoortje op je werk.

Nodig:
1 eetlepel kokosolie (geurloos of met kokosgeur/smaak voor een spannende variatie)
2 handen gedroogde mais

Pak een grote kookpot, ik gebruik meestal mijn soep of pasta pan.
Voeg de olie toe en wanneer deze helemaal vloeibaar is de mais. Doe het deksel op de pan en laat heet worden op hoog vuur.
Pak met twee pannenlappen de pan op en, terwijl je het deksel vast houdt, schud je de pan op en neer.
Zet hem weer neer en wacht tot de mais begint te poffen. Schud nogmaals en zet weer neer. Dit herhaal je een paar keer ongeveer om de 30 seconden. Wanneer de de mais heel hard en achter elkaar poft, dan zet je het vuur helemaal laag en blijf je omschudden.
Dit doe je tot je geen of nog een enkele pof hoort, zet je pit uit.
Pak een kleine of grote schaal en giet de popcorn in de schaal. De rest van de popcorn kan je gewoon in de pan bewaren of in een luchtdichte bak.

Ik voeg zelf geen zout meer toe, maar dat kan wel. Wanneer je de popcorn in kokosolie hebt gemaakt die nog geur en smaak heeft, dan heeft de popcorn een lichte kokossmaak. erg lekker!


Ik weet, als ik boodschappen aan het doen ben, soms niet de precieze ingrediënten van een gerecht, saus of iets dergelijks. Maar sinds kort heb ik daar een trucje voor.

Je kan natuurlijk, als je een smartphone hebt, een receptje opzoeken terwijl je in de supermarkt staat. Maar er is ook een andere manier.

Stel nou dat je chili con carne wilt maken, maar wat gaat daar in, en dan met name welke kruiden? Ik pak dan een kant en klaar zakje/doosje kruiden in de supermarkt en gebruik dat als ingrediëntenlijst. Ik lees de kruiden en zoek ze op in het kruidenrek (je geeft meer geld uit en hebt teveel van alles, maar dan heb je standaard kruiden in huis voor bepaalde gerechten).

Heb je alle kruiden verzamelt, dan staat er vaak: zelf toevoegen, gehakt, groenten, etc. Alles verzamelen en je kan thuis aan de slag.
Voor de verhoudingen ga ik vaak zelf aan de gang, op smaak (en een beetje experimenteren). Je kan natuurlijk ook alsnog een recept opzoeken.
Dit kan met bijna alle kant en klare kruiden/saus verpakkingen!

Kant en klare maaltijden zijn verleidelijk, maar vers koken geeft zoveel meer voldoening. Qua smaak, bezigheid en het feit dat je andere mensen blij kan maken met een zelfgemaakte maaltijd vol met liefde!

En dit kost misschien tijd, maar hoeveel tijd eigenlijk? 30 minuten, misschien een uurtje?
Sinds ik elke dag kook is het zo langzamerhand een gewoonte geworden. Ik sta er niet meer bij stil en maak er bijna automatisch tijd voor.

Ik hoop dat ik jullie kan inspireren om tijd te maken voor het koken, ook na een lange dag werken, als je moe bent en eigenlijk het liefste met een dekentje en een kop thee op de bank kruipt. Dit kan trouwens nog steeds na het koken/eten of tussen het koken door als je heel goed bent in multitasken ;).


X EmmaGeen opmerkingen:

Een reactie posten