zaterdag 24 januari 2015

Mijn 5 favoriete drankjes!

Drinken is goed voor je lijf! (non-alcoholische dranken wel te verstaan)Voor, onder anderen, de opname en goede vertering van voedingsstoffen is genoeg vocht van groot belang. 
Op het moment dat je dorst krijgt, is dit een signaal van je lichaam dat je te weinig gedronken hebt. Ik probeer dus standaard drinkmomenten vast te houden gedurende de dag. Hiermee voorkom ik ook een droge mond en hoofdpijn.

Er is zoveel keuze in dranken, en ze zijn lang niet allemaal verantwoord.
We krijgen ongemerkt veel suiker, zoetstoffen en vetten binnen door te drinken. Dit hangt natuurlijk af van welke dranken je voorkeur hebben.

Ik vermijd zoveel mogelijk dranken die; suikers, zoetstoffen, kunstmatige smaakstoffen, aroma’s (je weet nooit zeker wat dit zijn) en onnodig veel vet bevatten.

De dranken die ik drink zijn een bewuste keuze, bewust als in; ik kies bewust wat ik drink.
Is dit een volvette cappuccino? Prima, zolang ik er maar van geniet en me er bewust van ben dat ik dit beter niet elke dag kan drinken.
Is het een glas frisdrank op een avondje uit? Ook prima, maar ik sta er altijd even bij stil.
Op het moment dat je bewuster keuzes maakt, is het ook makkelijker om op andere momenten te zeggen; ‘nu even niet.’ of  ‘voor vandaag is het mooi geweest.’

Voor sommige mensen om mij heen lijkt mijn dranken keuze saai. Als ik gezellig bij mensen thuis een drankje krijg aangeboden, vraag ik vaak om water. Maar hé, ik vind water heerlijk! Het is lekker fris en dorstlessend!
Maar ook ik heb af en toe behoefte aan een andere smaak en voeg dan verse ingrediënten toe aan mijn water. Hiermee geef ik mijn water net dat beetje extra. Zie mijn lijstje hieronder voor de ingrediënten.

Ik heb voor jullie een lijstje samengesteld met mijn favoriete drankjes.

1.       Water.

Een lekker koud, vers glas uit de kraan, daar kan ik echt van genieten.
Om te zorgen dat ik genoeg drink heb ik lekkere grote glazen in huis. Ik drink water bij het opstaan, op mijn werk, bij elke maaltijd, voor het slapen gaan. Ik drink eigenlijk de hele dag door water. Hoeveel liter houd ik niet echt bij. Op mijn werk drink ik uit een 500ml glazen fles, dit helpt wel om een schatting te maken van de hoeveelheid water die ik drink. Ik neem me altijd voor om per dag 2 van deze flesjes te drinken.

Water is goed voor:
-          Het op orde houden van je vochthuishouding.
-          Het afvoeren van afvalstoffen, via de nieren naar de blaas.
-          Het is goed voor haar en huid.
-          Bevorderd de concentratie.
-          Voor mensen die willen afvallen, het verminderd het hongergevoel.

Water saai? Ik vind van niet!
Wil je je water spannender maken? Dan is verse munt, gember, kaneel of citroen een perfecte uitkomst.
Ik doe dan één van de bovenstaande ingrediënten in het glas, of allemaal tegelijk!
Je kunt er voor kiezen om het in koud water te doen, maar het is ook wel erg lekker in een glas heet water.


2.       Koffie.
Koffie om de dag mee te beginnen, ja. Elke dag. Ik drink per dag maximaal 3 kopjes, maar vaak heb ik aan 2 kopjes al genoeg.
Ik drink mijn koffie zwart of met honing. Zwart is pas sinds kort, maar het went eigenlijk bijzonder snel! Mijn guilty pleasure = halfvolle (melk) latte!!!!
Een teveel aan koffie kan leiden tot:
-          Overmatig zweten.
-          Trillen, door de cafeïne.
-          Verhoogde bloeddruk.
-          Wanneer zonder filter, soms een verhoogd cholesterol. (een koffiefilter houdt het stofje, cafestol, voor een groot deel tegen. )
Maar ook hier weer tegenstrijdige onderzoeken, ik zeg; doe vooral waar je je goed bij voelt!

3.       Kokoswater.
Niet te verwarren met kokosmelk. Het gaat hierbij om het ‘water’ wat je in een jonge kokosnoot vindt, wanneer je deze open kapt.
Het liefste drink ik dit natuurlijk op een tropisch eilandje in de zon. Ik drink kokoswater zonder toegevoegde aroma’s, suikers en zo min mogelijk toegevoegd water.
Af en toe haal ik een ‘echte’ kokosnoot uit de Aziatische toko. Dan ben je wel even bezig met een schroevendraaier en hamer, maar dan heb je ook wat!
-          Bevat elektrolyten, waaronder magnesium en kalium, dit gaat onder anderen spierkrampen tegen.
-          Er word beweerd dat kokoswater veroudering en kanker tegen kan gaan. (hier lopen nog onderzoeken over)
Qua calorieën valt het mee, 20 kcal per 100ml. Kokoswater bevat weinig vet, maar wel koolhydraten, houdt hier rekening mee.

4.       Thee.
Eigenlijk een vorm van water. Veel soorten kruidenthee hebben ook nog eens een geneeskrachtige werking. Ik drink bijna altijd kruidenthee. Brandnetel, kamille  en munt zijn mijn favoriet. De enige variant van zwarte thee die ik drink is chai.
Let bij het kopen van thee op de ingrediënten. Ik koop nooit thee met aroma’s ivm het feit dat je nooit precies weet wat het is (aroma’s kunnen ook een bewerkte vorm van suiker zijn!).
-          Brandnetel thee: reinigende werking, helpt afvalstoffen afdrijven, kan bijdragen aan een goede spijsvertering.
-          Kamillethee: kalmerende werking, perfect voor ontspanning en kan ook gebruikt worden om te stomen bij verkoudheid.
-          Munt thee: verkwikkend, reinigend, zorgt voor een frisse adem.

Chai thee maken.

Nodig:
2 steranijs
1 kaneelstokje
1bij1 cm blok je gember, geraspt
4 kardemonpeulen
1 theelepel zwarte thee
500 ml water
Eventueel honing of melk.

Zet het water op in een pannetje. Voeg alle ingrediënten toe, behalve de honing en melk.
Laat de ingrediënten 5 minuten koken. Voeg nu een eetlepel honing toe en roer goed. Voeg daarna een glas melk toe. Laat koken voor 1 minuut en haal het pannetje van het vuur.
Schenk door een zeef en geniet!

5.       Verse fruit/groente smoothie.
Af en toe drink ik een fruitsmoothie van vers, biologisch fruit.
Ik gebruik het fruit vaak met schil, ivm de vezels en vitamines in en onder de schil.
Als vocht voeg ik dan koudgeperst appelsap, water of kokoswater toe.
Ook groenten zijn erg lekker in een smoothie. Mijn favoriete recept:

Nodig:
1 Wortel
1 (rauwe) biet
Blokje gember(naar eigen smaak)
Een half glas appelsap
100 gram bosbessen

Ik doe alles in de blender en wacht tot alles fijn is. Daarna drink ik het gelijk op. Houdt je niet zo van de stukjes die er dan nog in zitten? Dan kan je het sapje zeven, maar dan blijven er veel vezels achter in de zeef.

      X Emma


Geen opmerkingen:

Een reactie posten