zaterdag 10 januari 2015

Suikervrij?

Suikervrij. Dit is één van de grootste hypes voor het jaar 2015.
Er bestaan heel veel verschillende visies over suikers. Dit is een stukje van die van mij.

Maar wat betekent suikervrij? Je hebt toch suiker nodig voor je lichaam?

En is het moeilijk om suikervrij te eten? Waarom gaan mensen suikervrij eten?

Wat betekent suikervrij?


Suikervrij bestaat eigenlijk niet. Vrijwel alle producten die koolhydraten bevatten bevatten ook suiker. Ik vind de naam suikervrij ook echt verwarrend.

Wat ik onder suikervrij versta is eigenlijk: geraffineerde, toegevoegde en snelle suikervrij. 
Maar ja dat is wel erg lang om dat elke keer te noemen.

Daarom gebruik ik wel suikervrij in mijn verhaaltje hieronder. Ik kan een heel lang verhaal schrijven, maar een introductie lijkt me voor nu beter. 

Ik zal proberen om alles zoveel mogelijk in begrijpelijke mensentaal uit te leggen.
Geraffineerde, toegevoegde en snelle suikervrij.


Geraffineerde suiker betekent suiker die bewerkt is. 

Nu is eigenlijk alle suiker die je ergens aan toe voegt, bewerkt. Je vindt kristalsuiker, strooisuiker, etc. niet in de natuur.
Geraffineerde suikers worden echt heel vaak toegevoegd aan levensmiddelen. Het is een actueel onderwerp in de voedingsindustrie en maatschappij.
Ik schrik zelf ook elke keer weer als ik een product tegen kom met toegevoegde suikers.
Mijn grootste verbazing tot nu toe? 

Ontbijtspek (eigenlijk bijna alle vleeswaren), linzen en kikkererwten in blik, sommige soorten kaas, soep, oploskoffie, kinderaanmaaklimonade en alle smaken chips, behalve naturel.

Wat mij wel direct opvalt is dat al deze producten ook geraffineerd zijn, dus bewerkt.

Ook zitten er van nature suikers in voeding. Denk aan fruit, groente, granen, melk.

Dit zijn wel suikers, maar niet geraffineerd.

Ik let op geraffineerde en toegevoegde suikers in mijn voeding. Laat ik alles helemaal weg? Nee.


Er zijn zeker wel mensen die dat doen, maar ik heb voor mezelf besloten er op te letten en flink te minderen. Helemaal suikervrij zal ik nooit zijn. 

Ook zet ik mijn vraagtekens bij het effect op mijn lichaam. Wanneer ik nu bijvoorbeeld helemaal geen suiker eet, slaat mijn lichaam het dan niet 10x sneller op als ik dan een keertje wel weer suiker eet?
Je merkt het al, ik zit ook nog steeds met vragen.

Snelle suikers zijn suikers die zorgen voor pieken in de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt voor snelle energie, maar deze suiker is ook snel op gebruikt en daarna krijg je direct last van een downer, wat vaak resulteert in hongergevoel. 

Langzame suikers geven een langer verzadigd gevoel en geen pieken in de bloedsuikerspiegel.
Snelle en langzame suikers worden beschreven als hoge en lage glycemische index.
Kijk bij het voedingcentrum voor meer info over de glycemische index.

Is het moeilijk om suikervrij te eten?


Eerlijk gezegd vind ik van niet. Ik heb gemerkt dat suikervrij eten heel goed samen gaat met vers koken. Wanneer je vers kookt, kies je zelf al je ingrediënten en ben je veel bewuster bezig met de ingrediënten die je in je gerecht verwerkt.

Ik probeer over het algemeen de suiker gewoon weg te laten, of te zoeten met iets natuurlijks, zoals appelmoes, dadels, banaan, etc. Ik ben geen voorstander van vervangen, want er bestaat eigenlijk geen echt geschikt vervanging voor suiker.

Denk aan zoetstoffen, niet bewezen slecht, maar zeker ook niet bewezen onschadelijk!
Daarnaast wordt veel agavesiroop, ahornsiroop en honing gebruikt als vervanger, dit lijkt misschien beter, maar uiteindelijk zijn al deze producten bewerkt en bevatten suiker.
Honing is op een natuurlijke manier bewerkt, door de bijen, maar veel honing bevat suikerwater. Ik koop mijn honing het liefste bij een imker.

Voor bak recepten is het wel een stukje lastiger. Sommige recepten zijn makkelijk aan te passen, maar klassieke bak recepten bijna niet. 

Hier vindt ik dan ook dat je hier gewoon van moet genieten. 

Ook,dit  noemde ik al in een eerder geplaatst bericht, lees ik van een 'kant en klaar' product altijd het etiket.

Maar met lezen van de etiketten ben je er nog niet, want suiker staat vaak onder een 'schuilnaam' op het label. Er zijn zoveel verschillende soorten bewerkte suiker, ik zie soms door de ingrediënten de suiker niet meer!

Hier een link waar je een duidelijke lijst vindt met suikerbenamingen.


Let wel op bij het lezen van een etiket dat je bij ingrediënten kijkt, want in de voedingswaardetabel. Bij koolhydraten (waarvan suikers) kan het om geraffineerde en niet geraffineerde suikers gaan, hier wordt geen onderscheidt in gemaakt.


Waarom gaan mensen suikervrij eten?

Suiker werkt volgens velen verslavend. Ik denk dat dit ook te maken heeft met de pieken die snelle suiker geven, waardoor je steeds de drang krijgt naar meer.

Suiker geeft smaak aan het voeding, veel producten hebben in de ingrediëntenlijst  'aroma's' staan. Het is vaak onduidelijk wat het precies is, ook een bewerkt product van suiker kan hier onder vallen. Dit probeer ik dus ook te vermijden.

Mensen gaan suikervrij eten, vaak met de motivatie om gezonder te worden. Dit hangt vaak ook samen met afvallen. Veel mensen zweren bij suikervrij eten als ze last hebben van kwaaltjes, zonder duidelijke aanleiding.

Denk hierbij aan: hoofdpijn, gewrichtspijn, huiduitslag, vermoeidheid, menstruatiepijn, etc.

Een teveel aan snelle suikers wordt in je lichaam omgezet in vet, dit wordt dan opgeslagen in je lichaam. Je kunt dus ook aankomen van teveel suiker, maar ook van teveel eiwitten of een teveel aan (verzadigd) vet. 


Mijn conclusie hieruit is, en ja ik weet het cliché, eet gevarieerd en beweeg voldoende.

Let er op dat de energie uit voeding in balans is met de energie die je gebruikt gedurende de dag. 

Voor mijzelf let ik ook nog extra op E-nummers en probeer ik zoveel mogelijk biologische producten te eten. Maar dat is voor een andere keer, want dat is weer een heel nieuw onderwerp. Ik kom hier zeker nog op terug!


Bij vragen hoor ik het graag. Ik wil graag nog aanvullende informatie geven, maar voor nu leek dit stuk mij lang genoeg!


X Emma


2 opmerkingen: