donderdag 12 februari 2015

E-nummers, wat zijn dat?

E-nummers zijn een actueel onderwerp op dit moment.
Maar wat zijn e-nummers nou eigenlijk? En waarom is er zoveel gedoe over dit onderwerp?
Ik zal het proberen samen te vatten in een (kort) informatief stukje.

E-nummers, wat zijn dat?

E-nummers staan voor alle toevoegingen in eten. denk hierbij aan kleurstoffen, conserveringsmiddelen, anti-oxidanten, emulgatoren, smaakstoffen, geurstoffen, etc.
Dit betekent dat het om chemische, in een laboratorium gemaakte, additieven kan gaan. Maar het kan ook om natuurlijke additieven gaan, zoals vitamine C of citroenzuur.
Dit betekent ook dat er dus een onderscheid gemaakt kan worden in 'goede' en 'slechte' e-nummers.
Let op: bij goede en slechte maak ik geen onderscheid in natuurlijk of chemisch. Want ook natuurlijke e-nummers kunnen niet goed voor je zijn, denk aan sulfiet.

Waarom zijn er e-nummers die gezien worden als slecht?

De Europese Unie keurt elk e-nummer/additief volgens een streng protocol. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van de verschillende e-nummers. Maar zoals bij veel onderzoeken in de voedingsindustrie zijn er veel tegenstrijdige onderzoeksresultaten te vinden.

Daarnaast worden er e-nummers goed gekeurd, waar een advies bij wordt gegeven voor maximale inname. Dit vind ik gek, want dat zou betekenen dat het bij een overdosis wel degelijk een negatief effect op je lichaam en gezondheid kan hebben.
Nu is het natuurlijk wel zo dat dit ook met natuurlijke producten het geval kan zijn.

Het dilemma met e-nummers is dat ze vaak niet bewezen schadelijk zijn, maar zeker ook niet bewezen onschadelijk!

Ik heb voor mezelf een aantal e-nummers die ik zoveel mogelijk vermijd. Van deze e-nummers is vaker genoemd dat deze wel degelijk schadelijk kunnen zijn, met name voor personen die er overgevoelig voor zijn.
Het past ook niet in mijn visie om zo puur mogelijk te eten.

Verse ingrediƫnten!

E621:
E621 is een smaakversterker en heeft een slechte reputatie. Het wordt steeds vaker vermeden en met terug werkende kracht uit producten gehaald.
Lichamelijke effecten die voor kunnen komen bij het eten van E621: psychische klachten, neurologische aandoeningen, obesitas (doordat het eetlust opwekkend is), versterkt reumatische klachten, gezwollen lippen.
E621 wordt erg veel gebruikt in Aziatische keukens, met name in de Indonesische en Chinese keuken. Daarnaast wordt E621 aan veel soorten kant-en-klare bouillon, sauzen, maaltijden en soepen toegevoegd. Maar ook bijvoorbeeld aan chips, andere zoute snacks, vleeswaren en salades voor op brood.
Namen voor e621:
Ve-tsin / vetsin / ve-tjin
Mononatriumglutamaat
Natriumglutamaat
Nonosodiumglutamaat
MSG
glutamic acid
Gistextract
mononatrium L-glutamaat monohydraat / monosodium L-glutamate monohydrate
asi no moto / Ajinomoto
(bron:www.e621.nl)

E951:
E951 is een zoetsof, beter bekent als aspartaam. Het is een chemische zoetstof.
Aspartaam heeft de reputatie kankerverwekkend te zijn. Daarnaast kunnen klachten als hoofdpijn, neurologische aandoeningen en hartklachten voorkomen.
Ik neem het zekere voor het onzekere en vermijd aspartaam!
Aspartaam is te vinden in heel veel light producten, koek, snoep en andere kant-en-klare zoete snacks. Maar ook in kauwgom, voedingscapsules, bruis vitamines, kauwgom en zuivelproducten.

E220, E221 en E250:
Beter bekent als: zwaveldioxide, natriumsulfiet en natriumnitriet. Dit zijn conserveringsmiddelen. Veel mensen zijn overgevoelig voor deze e-nummers. Ze kunnen klachten veroorzaken als: maag en darmklachten, winderigheid, kortademigheid en hoofdpijn. Ook kunnen deze additieven de opname van bepaalde B-vitamines verminderen.
Je vind deze conserveringsmiddelen vooral in vlees, vleeswaren, gedroogd fruit, bier en wijn. Deze additieven voorkomen onder anderen dat het vlees gaat verkleuren.

E102:
Ook wel tartrazine genoemd. Dit e-nummer is een gele kleurstof. En is rondom dit e-nummer veel discussie ontstaan, omdat het hyperactiviteit en ADHD bij kinderen zou kunnen veroorzaken.
Dit additief vindt je vooral in snoep en zuivelproducten met een mooie gele kleur, zoals sommige soorten kaas, vla, margarine en pudding.

In boeken en online vindt je erg veel informatie over e-nummers. Veel informatie spreekt elkaar tegen. De e-nummer discussie zal volgens mij nog wel heel lang doorgaan.
Wel ben ik van mening dat het een goed idee is om de EU nieuwe testen en keuringen te laten doen.
Het zou namelijk zomaar eens kunnen dat alle welvaartsziektes, die steeds meer voorkomen, in verband liggen met de additieven in onze voeding.

Ik zeg: zoveel mogelijk vermijden! En nee, dat is niet zo moeilijk.
- Veel producten die van biologische aard zijn bevatten een stuk minder e-nummers (soms wel hoor dus let op!).
- Lees de etiketten! Er zijn vaak meerdere keuze's voor een bepaald product, kies de 'beste' variant.
- Kook en bak vers!
- Duik je keukenkast in en lees de etiketten van de producten, schrijf de e-nummers op en zoek op wat de verschillende e-nummers precies inhouden!

Zie dit maar als een stukje bewustwording;)

Mijn favoriete e-nummer: LIEFDE!

X Emma


Geen opmerkingen:

Een reactie posten