maandag 16 maart 2015

10 leuke ontdekkingen.

De afgelopen tijd heb ik door het schrijven van deze blog, leuke voedingsontdekkingen gedaan. Sommige zullen bekend voor jullie zijn, ander nieuw.
Neem snel een kijkje!


1. De kiwi.

Nu heb ik het niet over het kiwifruit, de kiwivogel of de kiwimensen (inwoners van Nieuw-Zeeland). Ik heb het over een hele leuke keukengadget uit de Aziatische toko. Het is vergelijkbaar met een dunschiller.
De kiwi wordt veel gebruikt in de japanse keuken. Daarnaast gebruiken veel mensen deze gadget voor het fijn maken van wokgroenten.
Ik vind het geweldig om er komkommer, wortel, kool, etc. mee te snijden, voor in de salade! Een lekkerdere structuur dan wanneer je groenten fijn raspt.
Prijs? €4,50 !
kiwi

2. De slowjuicer.

Een jaar geleden wilde ik een slowjuicer. Ik ging op zoek naar antwoorden op mijn vragen; welk merk is beter? Prijs kwaliteitsverhouding? Hoe werkt een slowjuicer? Wat is het verschil met een sapcentrifuge?

Al snel kwam ik er achter dat slowjuicer duur zijn, of naja in ieder geval prijzig. Ik las veel verschillende informatie op het internet, stelde vragen in winkels en had een knoop doorgehakt. Het zou een versapers worden. De service, garantieperiode van 10 jaar op de motor gaf de doorslag.
Maar toen kwam er een vakantie tussendoor en bleek dat even 300 euro uitgeven er niet echt inzat.
Mijn wens raakte even in de vergetelheid. Nu na een jaar liep ik op de gezondheidsbeurs en kwam ik het kraampje van de versapers tegen. Na een uitgebreide demonstratie en proeverij, was ik overtuigd.
Nu bleek ook nog dat het model wat ik wilde, ondertussen plaats had gemaakt voor nieuwste model.

Ik ben er blij mee. Ik ben gelijk aan de slag gegaan met experimenteren. Het gaat geweldig! Groentesapjes, fruitsapjes en groente-fruitsapjes.
Als ontbijt, tussendoor, lunch, onderweg en op mijn werk. Mijn vitamientjes krijg ik wel binnen!
Ik let er wel op dat ik maar 1 keer per week een fruitsapje drink, ivm de suikers die je binnekrijgt.
Groentensapjes drink ik vaker.

3. Aardperen.

Rare donkere knollen. Dat dacht ik toen ik voor het eerst een aardpeer in mijn biologische pakket kreeg. Aardpeer heeft een volle nootachtige en rokerige smaak.
Ik ging experimenteren. En ik ben om! Wat is aardpeer lekker! Ik gebruik ze vaak als vervanging voor aardappel. Erg lekker met rozemarijn en knoflook uit de oven, in soep en als puree.

4. Pastinaak.

Nog zo een 'vergeten' groenten. Pastinaak heeft een kruidige smaak, vergelijkbaar met peterseliewortel.
Ik gebruik pastinaak in stoofschotels, in soep en in aardappelpuree.

pastinaak

5. Kurkumawortel.

Kurkuma is voor de meesten bekend als gemalen geel poeder. Kurkuma word vaak als basis voor curry's gebruikt. De wortel is qua uiterlijk vergelijkbaar met gember.
Ik gebruik kurkumawortel in mijn slowjuice sapjes.
Kurkuma heeft een natuurlijke ontstekingsremmende werking en word, meestal in de vorm van capsules, aan geraden als aanvulling bij chemotherapie. Dit omdat het en remmende werking kan hebben op de groei van kankercellen.
Daarnaast heeft het een reinigende werking voor de lever.
In combinatie met zwarte peper wordt de kurkuma beter opgenomen in je lichaam.

kurkuma

6. Perculator.

Hoe zetten jullie koffie? Ik drink graag espresso. Ik zet espresso in mijn perculator. Dit is een Italiaans koffiepotje wat je op het fornuis zet.
Door de druk in het potje wordt het kokende water door de koffie gedrukt en houdt je bovenin een heerlijke espresso over.
Perculators zijn er in veel soorten en maten. Ik heb gekozen voor een roestvrijstalen variant. Dit omdat aluminium eigenlijk niet zo gezond is om in te koken.
Voor extra lekkere koffie, maal ik mijn bonen zelf. Dit doe ik in een elektrische maler. Wanneer ik op vakantie ga, dan neem ik mijn handmatige maler mee.
Het kost iets meer tijd om koffie te zetten 's morgens, maar dat heb ik er voor over!


perculator

7. Volkoren pasta.

Ik eet eigenlijk helemaal geen witte pasta meer. Volkoren pasta is erg lekker en heeft lagere glycemische index, dit zorgt voor een gelijkmatigere verdeling van de suikeropname in je bloed. Daarnaast bevat volkoren pasta veel meer vezels dan witte pasta, dit is goed voor je tanden en stoelgang.
Ook geeft volkoren paste sneller een verzadigd gevoel, waardoor je automatisch minder eet.
Ik zeg: gewoon proberen!!!

volkoren pasta

8. Bakken met pompoen.

Ik was op zoek naar een alternatief recept met pompoen en kwam uit bij een pompoencake.
Ik vond het recept bij BBCGOODFOOD, dit recept heb ik wat aangepast en oh oh oh wat lekker!
Pompoencake.

pompoencake

9. Havermout.

Mijn nieuwe standaard ontbijt! Heel lekker en te bereiden in ontelbare varianten!
Havermout heeft ook een lage glycemische waarde en barst van de vezels!
Ik experimenteer vaak met van alles wat ik nog in huis heb. Meestal bereid ik havermout met havermelk, omdat ik het met gewone melk vaak zwaar vind in mijn maag.
Kijk op mijn ontbijtpagina voor enkele variatie's. Ontbijtpagina.


havermout
10. Ontbijt to go.

Geen tijd om te ontbijten of gewoonweg nog geen honger? Ik neem mijn ontbijt vaak mee. Dit in een gerecycelde glazen pot, met schroefdop.
Van havermout tot yoghurt, eigenlijk kan alles wel mee. Ook lunchsalades, etc kunnen zo meegenomen worden!Geen opmerkingen:

Een reactie posten