donderdag 23 juli 2015

12 producten die ik altijd in huis heb.

Het is tijd weer voor een lijstje!
Hieronder 12 producten die ik altijd in huis heb. Lekker en vers koken wordt zoveel makkelijker als je al basisingrediënten in huis hebt. Ik doe één keer in de maand boodschappen om al deze producten aan te vullen.
Deze lijst is nog lang niet compleet, dus er zal zeker nog een vervolg komen!!

Gember.

Ik word altijd blij van gember! Ik gebruik gember in sapjes uit de slowjuicer, om gemberthee te maken. in oosterse gerechten en in cake, taarten en koekjes.
Gember heeft een zoete, kruidige en pittige smaak. Niet iedereen houd van de uitgesproken smaak. Gember is ook goed te gebruiken bij verkoudheid, om je holtes te openen, maar je kan er beter niet mee stomen in verband met oogirritatie.
Kauw op een klein stukje gember als je misselijk bent, dit werkt echt heel goed!
Gember is lang houdbaar, bewaar in de fruitschaal, koelkast of vriezer. Als gember bevroren is, dan zijn de vezels minder hardnekkig en kan je de gember makkelijker raspen.

citroen en gember
Citroen en gember.
Citroen.

Citroen en dan met name citroensap heb ik altijd in huis. Ik voeg citroensap toe aan heel veel gerechten en sapjes. Ook maak ik thee of water op smaak met citroenschijfjes.
Citroen bevat vitamine C en geeft een goede boost voor als je weerstand verlaagd is. Drink je water met citroen? Gebruik dan een rietje, dat is beter voor je tanden.

Olijfolie.

Meestal heb ik twee soorten olijfolie in huis. Extra Vierge en Klassieke.
De extra vierge olijfolie verwarm ik niet boven de 100 graden. Extra vierge olijfolie heeft een mooie volle smaak, maar is niet geschikt om in te bakken. Dit in verband met de vrijkomende PAK's, giftige stoffen die vrijkomen boven een bepaalde temperatuur.
Ik gebruik extra vierge olie voor de pasta, couscous, in dressings en over de salade.
Klassieke olijfolie gebruik ik wel om te bakken, maar meer in bijvoorbeeld een ovenschotel. Ook wel in een pan, maar zorg dat de olijfolie niet gaat walmen, dan is de olie oververhit. Dit geeft een minder lekkere smaak en is ook niet zo gezond.

Zwarte peper.

Wat mij betreft moet (!) zwarte peper altijd vers gemalen worden. Voorgemalen zwarte peper in een potje heeft de helft minder smaak.
Koop dus een goede pepermolen en zwarte peperbollen, dan kun je helemaal los gaan.
Ik eet bijna bij elk gerecht zwarte peper, Het geeft net dat beetje extra smaak en pit.

Zout.

Zout vind ik lastig, er doen zoveel verhalen de ronde over 'speciaal' zout. Ik heb me hier nog niet echt in verdiept, is Himalayazout zoveel beter dan gewoon keukenzout? En hoe zit het met zeezout.
Door de jaren heen besefte ik dat ik wel veel zout toevoegde aan mijn gerechten. Ik ben dit bewust gaan minderen en heb gemerkt dat ik nu veel meer smaken proef in een gerecht!
Zout maakt alles een beetje dezelfde smaak.
Ik vind wel dat gerechten goed op smaak moeten zijn, niet flets van smaak.
Ik let er wel op dat ik zout met jodium gebruik, dit omdat ik in het verleden een jodiumtekort heb gehad en dit een nadelig gevolg had op de werking van mijn schildklier.
Met name als je weinig brood eet moet je er op letten dat je genoeg jodium binnen krijgt. Bakkers voegen jodium toe aan brood.

honing
Honing.
Honing.

Honing koop ik het liefste bij een imker. Het liefste dan honing waarbij de bijen niet zijn gevoerd met suikerwater, maar met honing. Gebeurt dat echt? Ja helaas wel.
Biologische honing is een lastig onderwerp, omdat je nou niet echt kan sturen waar de bijen hun nectar halen. Ik probeer in de winkel alert te zijn op de herkomst van de honing. Het liefste koop ik dan honing uit Nederland of binnen Europa.
Honing doe ik in mijn koffie, in mijn yoghurt, in desserts en gebruik ik voor het bakken van cake en koekjes. Honing is in principe ook een vorm van suiker voor je lichaam. Dus ik probeer dit zo min mogelijk te gebruiken.

studentenhaver
Studentenhaver.
Noten.

Hazelnoten, walnoten en amandelen. Dat zijn de noten die ik altijd in huis heb! Ik gebruik ze in salades, baksels, voor over de pasta (echt een aanrader!) en als gezond tussendoortje.
Ik koop bijna altijd ongebrande noten. Je kan de noten heel makkelijk zelf rooster en dan krijgen ze gelijk meer smaak.
Doe de noten in een ovenschaal en zet 10 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden. Hussel af en toe, klaar!
Noten bevatten veel onverzadigde vetzuren en vezels. Ze werken verzadigend en hierdoor heb je een behoorlijke tijd geen trek meer na het eten van noten.

lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten.
Lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten.

Zaden.

Pompoenpitten, zonnebloempitten en gebroken lijnzaad. Heerlijk om gewoon als handje tussendoor te eten. Ook erg lekker in salades, huisgemaakte muesli en baksels.
Deze zaden zijn goed voor je stoelgang, bevatten veel mineralen. Daarnaast is het eten van zaden goed voor je huid, je nagels en je haar!

Laurier.

Laurier geeft gerechten een hele lekkere kruidige smaak. Ik heb altijd gedroogde laurier in huis, maar sinds een jaar ook een laurierplant op mijn dakterras. Verse laurier is extra lekker als je de blaadjes kneust voordat je ze gebruikt. Ik doe dit door er met de achterkant van een groot mes op de slaan.

laurier
Laurier.
Bouillon.

Bouillon is heel goed te gebruiken als basis voor sauzen en soep. Ik koop mijn bouillonblokjes in de biologische winkel. Deze bevatten weinig tot geen e-nummers, met name e621. Vaak bevatten ze wel rietsuiker, maar dit eet ik liever dan de e-nummers.
Ook heb ik vaak vloeibare bouillon in huis, die koop ik het liefste bij de slager.

Knoflook.

Ik gebruik knoflook in heel veel gerechten. Knoflook geeft veel smaak en is ook nog goed voor je gezondheid. Knoflook is goed voor je hart en vaten. Daarnaast werkt het ook tegen maagirritatie.
Er zijn een hele hoop manieren om knoflook te gebruiken, ook in de vorm van capsules en rauw op een theelepel. Ik houd het voorlopig bij het verwerken in gerechten.
Dit kan rauw, gebakken, gekookt of gepoft uit de oven.

Ik koop knoflook altijd biologisch en probeer knoflook uit China te vermijden. Veel knoflook komt uit China, wordt hier geoogst en daarna te drogen gelegd voor soms maanden. Dit is op zich prima, maar de voorschriften wat betreft voedselveiligheid en het gebruik van pesticiden is heel anders dan in Europa.
Voor het verwerken van knoflook gebruik ik een knoflookpers, fijne rasp of een groot scherp mes(voor mooie dunne plakjes).
Knoflook is lang houdbaar, bewaar knoflook op een droge donkere plek.

uien, sjalotten en knoflook
Uien, sjalotten en knoflook.
Uien.

Rode ui, witte ui en sjalotten. Het liefste heb ik alle drie in huis! Witte ui bijvoorbeeld voor soepen en Aziatische gerechten. Rode ui bijvoorbeeld voor salades, pastasauzen en stoofschotels. Sjalotten voor bijvoorbeeld pastasauzen, currypasta's en quichevulling.

Uien zijn smaakvol en geven gerechten een pittige of warme en volle smaak.
Er bestaan heel veel trucjes om geïrriteerde ogen te voorkomen, maar tot nu toe werkt voor mij een heel scherp mes het beste. Zo druk je de sappen niet uit de ui, maar snijd je in één keer door.
Uien zijn lang houdbaar, bewaar uien op een droge donkere plek.

Wat hebben jullie altijd in huis?

X Emma

3 opmerkingen:

 1. Hallo Emma hier Maria,uit Frankrijk wat leuk dat je ook kookt, wat denk je van rijst stroop of gerst mout als zoet middel. Zelf probeer ik zo min mogelijk te zoeten met extra toevoegings-middelen maar het natuurlijk te houden. Dus dat zijn appels, pruimen en natuurlijk de rozijnen en altijd een klein snufje zout in de voor bereiding van het fruit, dat haalt de natuurlijke zoetstof naar boven. Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Maria!
  Dank voor je bericht!
  Rijststroop vind ik heel lekker, maar gerstmout ken ik niet! Ga ik binnenkort proberen!
  X Emma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Maria!
  Dank voor je bericht!
  Rijststroop vind ik heel lekker, maar gerstmout ken ik niet! Ga ik binnenkort proberen!
  X Emma

  BeantwoordenVerwijderen