zondag 19 februari 2017

Eetdagboek.

Hallo lieve lezers,

Jullie hebben vast wel eens van een dagboek gehoord, je hebt veel manieren van een dagboek bijhouden. Ik ga wat vertellen over een eetdagboek.
Wat is een eetdagboek, waar gebruik je het voor en hoe gebruik je een eetdagboek? Ook ga ik in op twee verschillende dagboeken die ik getest heb.

Eetdagboek


Wat is een eetdagboek?
Een eetdagboek is een dagboek waarin je precies opschrijft wat je gegeten en gedronken hebt gedurende een dag.
Je schrijft alles op, dus bijvoorbeeld ook de olie die je gebruikt bij het bereiden van een maaltijd of de suiker die je in je koffie doet.
Een eetdagboek wordt vaak gebruikt door personen die willen afvallen, of bij een aandoening hun eetpatroon in kaart moeten/willen brengen of voor onderzoek naar een voedingsintolerantie.

Het gebeurt vaak dat je ongeveer weet wat je op een dag eet en drinkt, maar op het moment dat je een dagboek invult je veel meer of minder binnen krijgt dan je dacht.

Als je een online voedingsdagboek gebruikt, dan heb je het voordeel dat de voedingswaarden berekent worden. Zo kan je zien hoeveel percentage van je dagelijkse voeding vet, koolhydraten of eiwitten zijn. Sommige online eetdagboeken berekenen ook vitamines, zou en waterinname.

Waar gebruik je een eetdagboek voor?
Bij het invullen van een eetdagboek kijk je bewust naar je eetpatroon.

Dit kan een beter beeld geven over voeding die misschien bepaalde lichamelijke klachten veroorzaakt, zoals bij een prikkelbare darm of acne. Ook kan het een manier zijn om te zien welke voeding je beter wel en beter niet kan eten, wanneer je graag wilt afvallen.
Als je een voedselallergie of intolerantie hebt, maar je niet weet voor welk product, dan kan een eetdagboek helpen om het product te vinden.

Hoe gebruik je een eetdagboek?
Een eetdagoek wordt vaak achteraf ingevuld, na het nuttigen van een maaltijd of aan het einde van de dag. Zo wordt je bewuster van je eetpatroon.
Zo kan je bijvoorbeeld zien wanneer je op een dag veel vetten gegeten hebt of juist weinig.

Als je twee weken lang je eetdagboek bijgehouden hebt, dan kan je langzaam een andere manier toepassen. Je kan er namelijk ook voor kiezen om het eetdagboek van te voren in te vullen. Zo kan je precies bepalen wat je wanneer eet en dat kan helpen om je aan een bepaald, gezond eetpatroon te houden.

Voorbeeld:
Ik krijg vaak rond 15.00 uur trek. Ik zit dan nog 17.00 achter mijn bureau en eet waarschijnlijk pas rond 19.00 uur.
Als ik vooraf mijn eetdagboek invul, dan kan ik gewoon even kijken wat ik ingevuld heb, zoals een bakje yoghurt. Dit voorkomt dat ik me aan de ongezonde snack ga vergrijpen.
Dit bakje yoghurt stilt mijn honger tot het avondeten.
Ook helpt het om vooraf in te vullen wat ik eet voor diner. Zo ga je de supermarkt in met een plan en koop je alleen het nodige.

Ik houd mijn dagboek bij doordeweeks. In het weekend kies ik er voor om dit lekker even te laten.

Verschillende eetdagboeken:
Ik heb door de jaren heel al een hele hoop verschillende eetdagboeken geprobeerd.
Ik begon met het opschrijven in een mooi schriftje, daarna ging ik het bijhouden op mijn laptop. Uiteindelijk downloadde ik een app en ging daar mee aan de gang.

Nu schrijf ik 's ochtends bij het ontbijt op wat ik verwacht te gaan eten, gedurende de dag.
Mocht er dan iets veranderen of ik eet toch niet alles wat ik heb opgeschreven, dan kan ik dit er snel bijschrijven of iets doorkrassen.
Aan het einde van de dag vul ik alles in één keer online in, zodat ik mijn voedingswaarden en calorieën kan nagaan.

Hieronder heb ik twee korte reviews geschreven voor mijn (tot nu toe ontdekte) favoriete online eetdagboeken.

Eetmeter voedingscentrum.
Het voedingscentrum heeft een website en app, waar je meerdere leuke dingen kunt doen.
Ze hebben de eetmeter en een bewegingsmeter. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook calorieën van een bepaald product checken, je BMI berekenen, je voedselafdruk berekenen en je vindt er een receptendatabase.
Ik vind de eetmeter erg gebruiksvriendelijk, alles is heel duidelijk weergegeven.
In dit eetdagboek kan je van wel 27 voedingsstoffen advies krijgen. Het is fijn dat je kunt kiezen welke van deze voedingsstoffen jij wilt bijhouden.

Aan het einde van de dag krijg je een heel duidelijk overzicht met balkjes in het rood, oranje en groen. Zo kan je in één keer zien welke voedingsstoffen je te weinig, genoeg of teveel hebt binnen gekregen.
Ook kan je in het overzicht precies nagaan welke voedingsstoffen er in de gegeten producten zitten.
Ik vindt het heel fijn dat dit eetdagboek ook rekening houdt met vocht en waterinname.

De bewegingsmeter is bedoeld om je beweging gedurende een dag in te vullen. Dit werkt goed, maar persoonlijk zou ik het prettig vinden als deze direct gekoppeld zouden zijn aan het dagboek. Zo kan je gelijk ziet wat de inname en bewegingsverhouding is.

Mijn voedingscentrum.

Fatsecret.
Fatsecret vind ik persoonlijk een vreselijke naam, maar goed, de website en de app zijn erg goed in elkaar gezet.
Fatsecret is erg compleet. Zo kan je, naast het eetdagboek, ook bijhouden hoeveel je bewogen hebt, gedurende de dag. Ook kan je met de app labels van producten scannen. Dat werkt erg goed! En deze functie zorgt ervoor dat je producten lekker snel kunt invoeren.

Het eetdagboek is qua producten zeer compleet. Er staan heel veel merken in de database.
Het enige nadeel hier is, dat je wel vet, eiwitten en koolhydraten ziet, maar geen vitamines, mineralen en vochtinname.

Wat ik ook heel fijn vindt is dat je een dieetplan kunt maken, hierin verwerk je je huidige gewicht en je streefgewicht. In een tabel kan je de voortgang bijhouden en heb je een duidelijk overzicht over het verloop van je plan.

Naast het eetdagboek is er een platform waar je andere gebruikers kunt volgen. Ik heb dit tot nu toe nog niet echt gedaan. Wel kan je bijvoorbeeld met je sportbuddy's of vriendinnen/vrienden afspreken om een account aan te maken en elkaar te volgen, stimuleren en inspireren.

Fatsecret.

Ik heb nog een eetdagboek op mijn lijstje staan, deze wil ik nog uitproberen.
Lifesum.

Ik hoop dat ik jullie een duidelijk beeld over het eetdagboek heb kunnen geven.
Ik raad aan om het gewoon een keer te proberen. Stel voor jezelf de vraag, 'wat wil ik weten' en stel zo nodig ook een doel.

Veel plezier en succes!

X Emma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten